Schildmeer

Het Schildmeer is gelegen in het oosten van de provincie Groningen, tussen Schildwolde en Hellum aan de zuidzijde en Overschild aan de noordzijde. Het Schildmeer was van oorsprong een open water in hoogveengebied, dat dankzij veenafgravingen en afkalving uitgroeide tot het huidige meer. Het Schildmeer grenst in het zuidwesten aan het natuurgebied ’t Roegwold en het grootste deel van de oevers is ook natuurgebied. Aan het meer, bij Steendam, liggen jachthavens. Vanuit daar zijn er meerdere mogelijkheden om te recreëren op het meer.

Op en om het Schildmeer kun je heerlijk genieten van rust en natuur. Rondom het meer liggen fietspaden, die weer verbindingen hebben met de fietspaden van ’t Roegwold. Op diverse plaatsen zijn uitzichtpunten, vanaf waar je het landschap kunt overzien, met de uitgestrekte horizon als decor. Dankzij de campings en het recreatiepark aan de oevers, is het Schildmeer een schitterende locatie voor een watersportvakantie. In de omgeving is van alles te doen en te beleven, van een dagje naar Groningen of Appingedam tot een bezoek aan de vestiging Bourtange.

Het strand aan de oostzijde van het meer is bij mooi weer geliefd bij omwonenden en dagjesmensen. Omdat het meer in een open omgeving ligt, staat er vaak wind. Dit maakt het Schildmeer geliefd bij zeilers en surfers. Vanuit de twee jachthavens van kun je zo het meer op, met bijvoorbeeld een huurboot. Via het kanaal “Groeve-Zuid” aan de noordzijde is er een verbinding met het Eemskanaal en kun je zo naar Appingedam en via Delfzijl het Wad opgaan, of richting de stad Groningen varen.